CEPOS og Laura fra det lille hus på prærien

I information kunne man i går læse om CEPOS. Det var Marie Lund Klujeff, der er Ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet, der problematiserede tænketankes arbejdsmetoder med udgangspunkt i gå-hjem-møderne om skønlitterære forfatteres tanker om frihed

Cand.scient.pol. Christopher Arzrouni, der er medstifter af CEPOS og i dag sidder i vores bestyrelse, vil forestå forelæsningen om Laura Ingalls Wilder, som Klujeff bruger som udgangspunkt for sin kritik. Hun mener, at Arzrouni har sat en frihedstænkertopos for bøgerne, og det er nok ikke forkert. Topos betyder sted, og som metode indebærer topikken, at man kan overveje en sag fra forskellige steder. Men det undrer mig meget, at Klujeff på forhånd kan være så sikker på, hvad Arzrouni vil sige og ikke sige – hvordan han vil tolke bøgerne og hvordan han ikke vil tolke bøgerne - til en forelæsning den 1. maj? 

Når CEPOS har valgt at fortsætte rækken af gå-hjem-møder om forfattere, der har gjort sig tanker om frihed, er det fordi, det er så sjældent, at lige netop frihedsbegrebet er omdrejningspunkt for en forfatteranalyse. Men blot fordi ingen andre tidligere har fokuseret på frihedsbegrebet, kan man bestemt ikke udlede, at det er mindre vigtigt for forfatteren. I nogle tilfælde kan det meget vel være den vigtigste inspirationskilde. Mere vigtigt end eksempelvis opvækst, familie, kønsliv m.v. Det ved vi først, når analysen er lavet. 

Laura-bøgerne er en spændende fortælling om eksistens og skæbne, ligesom bøgerne er en fascinerende beretning om amerikanernes historie. Bøgerne skildrer det traditionelle amerikanske frihedsbegreb, og det er hovedårsagen til, at CEPOS har valgt at fokusere på Laura Ingalls Wilder, som en af de skønlitterære forfattere, der har gjort sig tanker om frihed. Det betyder imidlertid ikke, at analysen af hendes forfatterskab er givet på forhånd. Det betyder bare, at Laura Ingalls Wilder ikke er udvalgt tilfældigt.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 15 February 2009, 15:59

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.