De borgerlige fører i Sverige

Det svenske folketingsvalg nærmer sig med hastige skridt, og for første gang ligger den borgerlige alliance over valgresultatet efter sidste folketingsvalg.

Alliancen, der har haft magten siden valget i 2006, ville få 48,9% af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er ifølge meningsmålingsinstituttet Novus en stigning på én procentpoint.

Moderaterne, der svarer til Det Konservative Folkeparti, stiger marginalt til 31,4% og ville dermed blive Sveriges største parti, hvis der var valg i dag.

Socialdemokraterne falder til 30,3% - en tilbagegang på 2,4 procentpoint siden sidste måling. Det er det laveste tal for de svenske socialdemokrater i en måling fra Novus siden valget i 2006.

Hvis tendensen holder bliver Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, den første borgerlige-liberale statsminister, der overlever et valg.

Sveriges nuværende udenrigsminister, Carl Bildt, måtte gå af efter kun tre år som statsminister, da han tabte valget i 1994 til socialdemokraterne. Faktisk er ingen borgerlig statsminister nogensinde blevet genvalgt i Sverige.

I den henseende minder Sverige meget om Danmark.

Indtil statsminister Poul Schlüter (K) på imponerende vis vandt fire valg i træk i 1984, 1987, 1988 og igen i 1990, skulle man helt tilbage til 1906 for at finde en borgerlig-liberal statsminister, der beholdt magten efter et folketingssvalg, Venstres J.C. Christensen.

Da Fredrik Reinfelt besøgte Danmark 14 dage efter han var tiltrådt, kunne Politiken berette at den nye svenske statsminister gjorde alt for at tale nordisk samarbejde, den skandinaviske velfærdsmodel og EU, da han mødte pressen på Marienborg.

Det store presseudbud ville imidlertid hellere tale om den række af ministreskandaler, der prægede billedet af den dengang nye svenske regering, men de danske journalister skulle nok have fulgt Reinfelts ønske om at tale politik.

I dag er den politiske tumult fra de første dage ved magten glemt, og tilbage står en regeringsleder, der som en af de eneste i Europa gjorde det rigtige på det rigtige tidspunkt.

Som Politikens lederskribent Lars Trier Mogensen i en glimrende kommentar fortalte forleden, har Reinfeldt sidenhen ført en reformpolitik, som har bragt Sverige hurtigt og effektivt ud af den europæiske nedtur.

Jeg er uenig med Lars Trier Mogensen, når han skriver, at det er højresocialdemokratisk politik. Jeg vil i stedet kalde det klart borgerlig politik, hvor man passer på ressourcerne, og får mere ud af dem.

Moderaternes valgslogan i 2006 var ’Sveriges nya arbetarparti’, og på fornem vis har statsministeren formået at forklare, hvorfor skattelettelser og reformer af velfærdsstaten var den bedste opskrift på at få Sverige gennem krisen og gjort klart til den globale konkurrence. Det bliver regeringen nu belønnet for, og, som jeg skrev i mandags, er det er faktisk ikke er så overraskende.

Vælgerne er langt mere økonomisk ansvarlige end de fleste tror.

Hvis Reinfelt genvinder magten den 19. september og derefter skal på besøg i Danmark, bliver det næppe et problem for ham at sætte dagsordenen på pressemødet.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 25 August 2010, 08:25

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.