De dovne danskere

Forleden overværede jeg et foredrag med Erik Nielsen, der er cheføkonom for Europa i investeringsbanken Goldman Sachs. Foredraget blev afholdt i den danske investeringebank, Saxo Bank, hvor jeg arbejder, og var en omfattende analyse af verdensøkonomien med fokus på Danmark, og hvordan vi kommer ud af den økonomiske krise.

Erik Nielsen var relativ optimistisk. Goldman Sachs aflyste krisen allerede i sommer, og deres analyse er, at den spirende vækst er relativ sund, og båret af eksport. Banken tror derfor, vi forvente vækst i eurozonen på over 1,25 % i år.

Produktiviteten falder i Danmark
Erik Nielsen advarede dog også forsamlingen.

Danskerne skal blive mere produktive for at skabe den vækst, der gør, at også vi kan komme ud af krisen og af med vores gæld. Og det bliver svært, sagde han, fordi vi arbejder ikke nok, ligesom vi i de sidste 10-15 år er blevet mere og mere uproduktive.

Når jeg specielt fremhæver lige netop denne pointe, er det fordi Erik Nielsen indrømmede, at det var meget svært at analysere sig frem til, hvorfor produktiviteten bliver ved med at falde i Danmark.

En af gæsterne spurgte om den manglende produktivitet ikke skyldtes, at den offentlige sektor, som altid har været mindre produktiv end den private, er vokset, og i dag er større end nogensinde tidligere. Tidligere skatteminister Carsten Koch (S) tog derefter ordet, og pointerede, at det dog ikke forklarer, hvorfor produktiviteten er faldet i den private sektor. Det har han ret i.

Danskerne er blevet dovne
Erik Nielsen konkluderede, at selvom han var i tvivl, var der nok ingen anden forklaring end at danskerne simpelthen er blevet dovne.

Hvis vi antager, at vi er blevet dovne, er det interessante spørgsmål: Hvorfor?

Jeg har naturligvis ikke svaret, men det er uomtvisteligt, at danskerne hverken har et økonomisk incitament til at arbejde mere end højest nødvendigt på grund af den høje indkomstskat - eller være mere effektive og mere produktive i arbejdstiden.  

Derudover blev husejerne i en periode millionærer i friværdi, og mange havde formentlig flere penge mellem hænderne ved at belåne deres huse end ved at tage på arbejdet.

Danskernes gæld er vokset mest
Da Saxo Banks administrerende direktør, Kim Fournais, introducerede Erik Nielsen for deltagerne, fremhævede han et notat, som San Franciscos centralbank udgav i januar, der bl.a. viser, hvor slemt det står til i Danmark.

Ifølge notatet er Danmark er et af de lande, hvor gælden er vokset mest fra 1997 til 2007. Gælden i Danmark udgør to gange den årlige disponible indkomst efter skat, og de danske husejere er uden sammenligning de mest forgældede i hele verden i forhold til vores disponible indkomst.

Vi skal være smartere end alle de andre
Jeg afviser bestemt ikke, at produktiviteten i samfundet er faldet, fordi den offentlige sektor er vokset så voldsomt i forhold til den private sektor, og derfor fylder så meget mere i samfundsøkonomien.

Jeg synes bare ikke man kan udelukke, at dovneriet også kan skyldes, at danskerne i en årrække fik flere penge ud af at belåne deres huse end at tage på arbejdet. Det forbedrer bestemt ikke produktiviteten, og styrker ikke konkurrenceevnen.

Derudover har arbejdsmarkedets parter et ansvar for den manglende produktivitet. Arbejdsgiverne skal simpelthen have lov til at værdsætte og eventuelt også belønne den ekstraordinære gode  indsats på arbejdspladsen. Ja, en bonus i ny og næ ville bestemt være på sin plads!

Vi skal passe på ressourcerne – både de menneskelige, økonomiske og miljøet og energiressourcerne - og få mere ud af dem. Vejen ud af krisen er at være smartere end alle de andre, og det er vi ikke i øjeblikket. Desværre.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 4 April 2010, 09:49

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.