Den danske indsats

Sociolog Hannah Bing Jackson skriver 22. januar i en replik til min kommentar om Norges frihedskamp under Anden Verdenskrig - og den kyniske materialisme, som den danske samarbejdspolitik var udtryk for - at jeg bagatelliserer danskernes indsats.

Jeg anerkender, at der var danskere, der gjorde en forskel til fordel for freden, friheden og vores demokrati, men hvis man sammenligner med nordmændenes kamp, er vores indsats ikke nævneværdig.

Hvis man læser de senere års historiske redegørelser, herunder en af de bedste bøger om samarbejdspolitikken »Danmark i det tyske storrum« af Steen Andersen, fremgår det desværre tydeligt, at både regering, arbejdsgivere og fagforeninger samarbejdede med stor entusiasme, og håbede på en plads i det tyske storrige. De samme politikere fik derfor tilpasset historien, så den lettere kunne glide ned hos de brødebetyngede danskere efter Besættelsen. Først i dag ved vi, at Norges stolte fortid står i stærk kontrast til danmarkshistorien.

Min pointe, som Bing Jackson overser, var, at nordmændenes frihedskamp præger nordmændenes sjæl den dag i dag, men også at vi i Danmark siden 1980erne konsekvent har taget et opgør med samarbejdspolitikken gennem den aktivistiske udenrigspolitik, som uden tvivl vil præge danskernes sjæl i mange år frem.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 27 January 2010, 08:16

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.