Der er brug for Dirty Harry

En kraftig opstramning af straffene for bandekriminalitet er blandt de tiltag, som regeringen spillede ud med onsdag for at få sat en stopper for bandekrigen i København. Allerede fra morgenstunden lød kritikken af hårdere straffe. Forsangeren fra rockgruppen Magtens Korridorer, Johan Olsen, førte an i indslaget Kanten i P1 Morgen i en ellers glimrende monolog, der faldt i en rytme og i et sprog, der næsten mindede om rap. Han kaldte hårdere straffe for »Dirty Harry-mentalitet«. »Gør du noget kriminelt, skal du straffes, og straffes hårdt«, sagde han, og fortsatte: »Man skal ikke underkende effekten af det signal, magtens top her udsender«, og det har han helt ret i.

Ligesom rap er ideen om hårdere straffe og en konsekvent retspolitik af amerikansk oprindelse. Kriminologen George Kelling og forskeren James Q. Wilson skrev helt tilbage i 1982 en artikel om en teori, som de kaldte ’Broken Windows’. Teorien om de knuste vinduer gik ud på at skabe et miljø, hvor kriminelle ikke følte sig hjemme. Hvis man så et ødelagt vindue, skulle det udskiftes med det samme. Hvis vinduet ikke blev udskiftet, ville der skabes en stemning af, at det var i orden at smadre vinduer. Ét knust vindue, ville blive til flere knuste vinduer, påstod de, og langsomt ville der ske en nedbrydning af bydelen gennem hærværk og vandalisering. Det ville skabe utryghed for de mennesker, som boede i området, som til sidst ville flytte væk til skade for samfundet. Hvis man der­imod konsekvent slog hårdt ned på selv den mindste kriminelle handling, ville der skabes en stemning af tryghed, der ville brede sig og få de kriminelle til at føle sig uvelkomne. Dermed ville man også forebygge de mere alvorlige kriminelle handlinger, der ofte begås af dem, der starter med at smadre vinduer og lave ballade for sjov, eller fordi de keder sig.

Tænketanken Manhattan Institute stødte ved en tilfældighed på Kelling og Wilsons artikel i 1989, men fandt ud af, at New Yorks unge politichef, Bill Bratton, allerede havde taget ideen til sig og introduceret den nede i New York undergrundsbane. Her havde man sat hårdt ind mod graffitimalere og billetsnydere, og det havde vist sig, at netop de fyre, som snød med billetterne og tegnede på væggene, faktisk også begik andre forbrydelser. Dermed kunne man bruge disse små forseelser til at få bugt med de mere alvorlige lovovertrædelser. Derudover fjernede man graffitien hver eneste aften. Det sikrede ikke bare en reel ændring af forholdene i undergrundsbanen, men også stor visuel effekt. Alt i alt følte new yorkerne sig mere trygge, ligesom de kriminelle følte sig mere utrygge og holdt op med at tyrannisere nede i undergrundsbanen. Manhattan Institute var sikre på, at ideen kunne bruges andre steder i samfundet, og inviterede både George Kelling og Bill Bratton til flere seminarer for at promovere ideen om de knuste vinduer.

Et andet sted i New York havde den republikanske politiker Rudy Giuliani netop tabt borgmestervalget. For at samle inspiration til næste valg begyndte han at komme til flere af Manhattan Institutes seminarer. Da Giuliani igen stillede op i 1993, var det med læren fra Manhattan Institute i bagagen, og new yorkerne kvitterede ved at vælge ham. Giulianis medicin virkede, og i løbet af 1990erne faldt antallet af voldelige overfald med mere end 56 pct., hvorimod volden kun faldt med 28 pct. i resten af USA. Antallet af indbrud faldt med 65 pct., men kun 26 pct. på landsplan. Tallene taler for sig selv, selvom udgangspunktet selvfølgelig også var værre i New York end andre steder.

Teorien om de knuste vinduer og New Yorks gode resultater blev et forbillede for alverdens byer. Også i Danmark har teorien sat sit præg på gadebilledet. I 1990erne forbedrede borgmester Søren Pind (V) renovationen af de københavnske gader, ligesom han satte hårdt ind overfor graffitimaleri for at forhindre kriminaliteten i at udvikle sig. Pinds afløser, den radikale Klaus Bondam, afskaffede nultolerancepolitiken på graffitiområdet efter Pinds nederlag i kampen om overborgmesterposten i 2005. Valgnederlaget skyldtes ikke mindst, at Pind insisterede på, at det centrale problem for København netop var udviklingen i kriminaliteten og den manglende integration. Mange rystede på hovedet. Københavnerne ville hellere have nye billige boliger, og Pind tabte med et brag. Jeg skal for en god ordens skyld tilføje, at jeg kender Pind, og at jeg også mente, valgstrategien var forkert, men den var ærlig, og vi ved i dag, at Pind havde ret. Når gode danske borgere ikke tør sende deres små børn på legepladsen, så ved vi, at kriminaliteten er det altoverskyggende problem. Vi skulle have udskiftet de knuste ruder i stedet for at skændes om billige boliger. Vi skulle have skabt trygheden og smidt de kriminelle ud af byen, inden uskyldige blev dræbt. Vi skulle have passet på hovedstaden, inden det var for sent og børnehaverne måtte installere panserglas for at beskytte de små. Vi skulle have tænkt os om.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) har mig bekendt ikke besøgt Rudy Giuliani eller Manhattan Institute, og han vil sikkert ikke kaldes Dirty Harry. Men han kan sin teori om de knuste vinduer, og han ved at hårde straffe og en konsekvent retspolitik virker. Straffen for banderelateret kriminalitet bliver nu fordoblet, drab begået i forbindelse med bandekrigen skal give livstid og muligheden for at smide de kriminelle ud af byen og landet bliver skærpet.

Jeg er liberal, og ville ønske, at vi ikke behøvede bevæge os på kanten af vores hævdvundne rettigheder. Jeg forstår godt kritikken af bandepakken, men vi må erkende, at vi er nået dertil, hvor vi bliver nødt til at sende et signal til de kriminelle om, at vi er villige til at stoppe dem med alle midler. Der er brug for Dirty Harry, og bandepakken er det rigtige skridt på vejen væk fra den nuværende situation. Bogstavelig talt.

Nu får man i det mindste de kriminelle væk fra gader og stræder og mulighed for at genskabe den tryghed, som der var på Nørrebro før i tiden.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 9 March 2009, 11:11

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.