Det australske valgdrama – og hvad vi kan lære af det

Dramaet i australsk politik synes ingen ende at have, og det er usædvanlig lidt, vi hører om det spændende parlamentsvalg, der tog en ny drejning i går, søndag.

Efter 78 procent af de cirka 14 millioner afgivne stemmer var talt op så det ud til, at socialdemokraterne mister deres flertal til de nationalliberale.

Imidlertid er der muligvis ingen af de to partier, der har flertal alene, og både Australiens socialdemokratiske premierminister Julia Gillard og de nationalliberales leder Tony Abbott er netop nu i gang med at forhandle med de uafhængige medlemmer af parlamentet samt det lille grønne parti, der er blevet valgt ind.

Valget kommer kun to måneder efter at den stærkt venstreorienterede Julia Gillard blev premierminister efter et kup mod den daværende premierminister Kevin Rudd.

Nogen kan måske huske, hvordan Kevin Rudd blev fejret som en anden Tony Blair, da han vandt valget for små tre år siden efter næsten 11 år under de nationalliberales John Howard.

Kevin Rudd sagde han ville fortsætte den borgerlige regerings økonomiske politik, ligesom han lovede at videreføre de nationalliberales retspolitik og udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Det var dog en noget anden virkelighed, australierne vågnede op til, da først socialdemokraterne fik magt som de havde agt.

Finanspolitikken blev overtaget af keynesianerne i partiet. De forvandlede et A$ 19.7 milliard overskud til et A$ 32.1 milliard underskud under påskud af, at beskæftigelsen skulle stimuleres yderligere for at sikre væksten.

Derudover gik den ekstreme venstrefløj i partiet - med beskæftigelsesminister Julia Gillard i spidsen - i gang med at styrke fagforeningerne, der bakkede regeringen op mod stadig mere magt over regeringens politik.

Rudd kunne heldigvis se, at økonomien var ved at løbe løbsk for regeringen, og for at betale regningen foreslog han en såkaldt »super-skat« for virksomheder. »Super-skatten« fik australierne til at sige fra, og regeringens meningsmålinger tog en hidtil uset rutsjetur – ned ad bakke!

De katastrofale meningsmålinger fik venstrefløjen til at lave en kup mod Rudd, og i slutningen af juni i år, blev ingen ringere end Gillard ny premierminister.

Ved valget i weekenden blev endnu en socialdemokratisk regering vraget som følge af en uansvarlig økonomisk politik. Vi ved ikke om den opstår i en ny konstellation, men resultatet taler sit tydelige sprog.

Man kan diskutere om det er retfærdigt, at Kevin Rudd fik samme behandling som den britiske Gordon Brown, der også blev sat på porten som følge af en uansvarlig økonomisk politik, da Rudd muligvis bare var en svag premierminister, der ikke havde styr på sine partikolleger.

Men hans tidligere regering fortjener ikke bedre.

Der er ved at danne sig et mønster, som alle politikere bør lære af.

Vælgerne er langt mere økonomisk ansvarlige end de politikere, de vælger. Det synes jeg, er godt nyt.

Wall Street Journal havde denne sommer en fremragende leder om, hvad der skete i Australien.

Avisen skrev, at »Kevin Rudd lektionen« er, at vælgerne finder sig i mangt og meget, men når de opdager at politikerne sætter landets økonomi over styr, siger de fra.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 24 August 2010, 09:29

Kommentarer

Gravatar Image #1 ewltcssnts 28 days ago.

9gW4oD driiuefkpvba, [url=http://roaeypzsjdqt.com/]roaeypzsjdqt[/url], [link=http://rnzzhglcimlj.com/]rnzzhglcimlj[/link], http://zmretejhwlam.com/

Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.

Nyheder fra Venstre