Væk med undtagelser - når tiden er moden

Erik Boel, der er landsformand for Europabevægelsen og forstander for Europahøjskolen, har på det seneste i flere yderst polemiske indlæg skrevet, at VK-regeringen brød sit løfte om en afstemning om afskaffelse af EU-forbeholdene, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forleden sagde, at undtagelserne skal afskaffes, "men tiden skal være moden".

Sandheden er, at regeringen i november 2007 skrev i regeringsgrundlaget, at vælgerne ved folkeafstemning skal have lejlighed til at tage stilling til forbeholdene. Det løfte er ingen løbet fra, men selvfølgelig skal tiden være moden før man igen sætter undtagelserne til afstemning.

Ingen gider høre på nogen, der står med det ene ben udenfor døren. Derfor mener jeg, at de danske undtagelser skal væk. Men hvis vi skal stemme om undtagelserne igen, kræver det, at vi står i en situation, hvor det er indlysende klart, at det er til vores fordel, at de forsvinder. Sådan er det med forsvarsundtagelsen, der slet ikke harmonerer med vores udenrigs- og sikkerhedspolitik i dag. Jeg mener også, at undtagelsen på retsområdet skal væk, således at vi kan deltage i samarbejdet om retlige og indre anliggender fra sag til sag. Men der er ikke noget rationelt, økonomisk argument for at fjerne euro-undtagelsen lige nu. Selvom der er masse af gode, politiske argumenter for at indføre euroen, bør vi respektere, at danskerne allerede er blevet spurgt én gang, om de ville have euroen, og de sagde pænt nej tak.

Der er ikke opstået en ny situation, der retfærdiggør, at vi skal spørges igen. Det respekterer vores nye liberale statsminister, men det gør den socialdemokratiske landsformand for Europabevægelsen åbenbart ikke.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 23 April 2009, 06:23

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.