Friheden må ikke ofres på klimaets alter

Et par dage efter regeringsdannelsen skrev Berlingske Tidende på forsiden, at den nye klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) var klar til at presse alverdens stormagter for at sikre en ambitiøs klimaaftale. Det er aktivistisk udenrigs­politik, så det batter, og den aktivistiske udenrigs- og sikkerhedspolitik er værd at fastholde. Ikke på grund af klimaet, men fordi aktivismen skaber mulighed for at kæmpe for, at undertrykkelsen af mennesker rundt omkring i verden og brugen af tvang minimeres så meget som muligt. Det var det oprindelige formål med kovendingen i udenrigspolitikken for 20 år siden, og der er god grund til at frygte, at lige netop den globale klimaaftale, der skal indgås i København i 2009, vil være en barriere for dette mål.

Den aktivistiske udenrigspolitik har haft bred opbakning i den danske befolkning, lige siden statsminister Poul Schlüter (K) og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) sammen med de radikale ledere Niels Helveg Petersen og Lone Dybkjær indgik en nærmest uhellig udenrigspolitisk alliance i 1988. Efter Schlüters afgang blev den aktivistiske linie videreført af statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og især hans første forsvarsminister, Hans Hækkerup (S), og de har sikkert ikke haft det let i en folketingsgruppe, hvor mange stadig led af Vietnam-syndromets indbyggede dybe skepsis til USA. Krigene i Kuwait, eks-Jugoslavien og senere i Afghanistan og især Irak kunne ligeledes let have kæntret båden, men danskerne holdt stædigt fast i den aktivistiske linie.

Det betyder dog ikke, at en regering kan vinde valg på udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Der er fortsat ingen leder i den frie verden, der har vundet et valg på udenrigspolitik. I denne valgkamp prøvede den mest ekstreme venstrefløj alligevel at spille Irak-kortet, men uden held. Det hænger formentlig sammen med, at Danmark - på godt og ondt - slet ikke deltager i krigen mere, samtidig med at antallet af angreb er mere end halveret i forhold til i sommer. Det går endelig i den rigtige retning.

En egentlig debat om Irak-krigen og dermed den aktivistiske udenrigspolitik var derfor ikke-­eksisterende frem til, at stats- og vicestatsministeren præsenterede regeringsgrundlaget for den genvalgte regering 22. november. Godt gemt mellem løfter om mere velfærd og lavere skat stod der, at regeringen ville fastholde Danmarks høje internationale engagement i fredsbevarende og fredsskabende indsatser. Meget mere konkret blev det ikke. Og det er der nok en god grund til, da der først og fremmest står klima på den udenrigspolitiske dagsorden frem til 2009.

Der er ikke noget galt i, at regeringen prioriterer klimaaftalen. Der er al mulig grund til at forhindre alvorlige og uoprettelige klimaændringer, hvis man kan, og vores aktivistiske udenrigspolitik har banet vejen for, at vi muligvis kan få alle ombord ved topmødet i 2009. Men det er det forkerte tidspunkt at stikke halen mellem benene og efterlade opposi­tionsbevægelserne rundt omkring i verden på grund af stigende vandstand.

De første foruroligende tegn på, at vi er på vej ud ad denne deroute kom i forbindelse med det russiske parlamentsvalg. Uanset hvor meget regeringen har brug for Kremls støtte til en klimaaftale, er det forkert, at Danmark ikke protesterer over fængslingen af en af oppositionens ledere, Garry Kasparov, ligesom vi skal stå først i koret af EU-medlemmer, der forlanger ukrainsk medlemskab af EU og NATO. Vi skal ikke være russisk klimagidsel.

Det samme gælder over for Kina. Vi ved, at de danske chefforhandlere har brug for de kinesiske kommunister i 2009, men det ændrer ikke ved, at vi bør fortælle kommunisterne, at vi ikke vil acceptere nogen form for krænkelser af den kinesiske befolkning, ligesom vi bestemt heller ikke vil acceptere, at regimet krænker sine demokratiske naboers suverænitet. Hvad enten det er direkte eller indirekte. Økonomisk eller militært.

Landene i Mellemøsten skal selvfølgelig også med i klimaaftalen. Og i sagen om den 19-årige saudiske pige, der blev voldtaget af syv mænd og derefter idømt 60 dages fængsel og 200 piskeslag, fordi hun var i bil med en mand, hun ikke var i familie med, fik udenrigsminister Per Stig Møller (K) travlt med at samle EU-landene i en fælles protest. Der kom ingen dansk afstandtagen fra den groteske sag.

I Libanon har den demokratiske regering brug for vores støtte, når politikere og journalister bliver angrebet på åben gade med iransk-producerede bomber, eller når terrororganisationer truer det demokratiske fundament i landet, også selvom andre diktaturstater ikke ser en interesse heri.

Ved siden af Libanon ligger Syrien. Strategien over for Syrien burde være ligetil. Alle soldater i Libanon skal trækkes tilbage, al støtte til terrorvirksomhed må stoppes, grænserne lukkes, alle Saddam-støtter, der flygtede til landet, skal udleveres og Israel accepteres, ligesom markedsreformer, ytringsfrihed og demokrati skal implementeres. Til gengæld skal vi hjælpe med at genopbygge landet økonomisk - og Assad-familien kan endda få lov til at blive siddende - indtil de første demokratiske valg fjerner familien fra den politiske magt. Strategien kunne nemt fremføres af Danmark i henhold til regeringsgrundlaget og overføres til andre lande med tiden.

Iran, landet hvor man hænger homoseksuelle, kan ikke blackmailes til frihed, og udgør den største trussel mod den frie verdens interesser i dag.

I sidste uge kom det frem i en CIA-rapport, at Iran holdt op med at udvikle atomvåben i tiden efter fjernelsen af Saddam Husseins styre i Irak i 2003. Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad jublede og kaldte rapporten for en sejrserklæring. Det er altid en sejr, når sandheden kommer frem, men i den frie verden er der ingen grund til at juble. Præsident Ahmadinejads begejstring over kvaliteten af efterretnings­undersøgelserne er naturligvis en anerkendelse af hele rapporten. Her er det værd at bemærke, at rapporten også fortæller, at den iranske regering stadig yder økonomisk støtte til og træning af terrorister i Irak. Det anerkender det teokratiske styre altså nu.

Iran opfordrer til og arbejder fortsat for ustabilitet og kaos, men situationen i Iran er ikke håbløs. På mange måder kan den sammenlignes med situationen i Polen i 1983. Vi ved, oppositionen er der, og regeringerne i den vestlige verden må styrke efterretningerne i landet, så vi bedre kender de enkelte mennesker i oppositionsbevægelsen. Vi skal efterligne Reagan-administrationens politik over for Polen i begyndelsen af 1980erne og hjælpe oppositionen i Irak, følge dem og råbe op, når de pludselig forsvinder. Det må ønsket om en global klimaaftale naturligvis ikke forhindre. Ligesom klimaaftalen ikke må mindske presset på Mellemøsten for at bekæmpe og udrydde terrororganisationer som Hamas, Hizbollah, Al-Aqsas Brigader m.fl.

Samme strategi burde man for lang tid siden have ført over for Latinamerika. Det er længe siden, at nationer bid for bid er blevet forvandlet fra demokrati til diktatur. Siden Den Kolde Krig er det heldigvis gået den anden vej. I takt med markedsøkonomiens indtog over hele verden er statens magt blevet udhulet og diktatorerne forsvundet eller fjernet. Befolkningen er heldigvis begyndt at sige fra over for Venezuelas præsident Hugo Chavez. Nu må den frie verden vise, at vi har hørt deres nødråb. Chavez' planer om en centralt styret planøkonomi i et latinamerikansk storrum lader sig ikke stoppe af en klimaaftale.

Rundt omkring venter oppositionsbevægelserne på den frie verdens næste træk, og det er ikke nødvendigvis krig, men det er altså heller ikke klimapolitik. Oppositionsbevægelserne i Damaskus og Teheran, Beijing og Moskva, Khartoum og Harare, Havanna og Caracas bliver ikke styrket, hvis vi forliger os på gode hensigter og nøjes med at kalde blodige despoter for banditter. Det er der ingen, der tager seriøst udover et par enkelte skrivebordsjournalister.

Nu er det op til offentligheden, medierne og alle de udenrigspolitiske ordførere i det nyvalgte Folketing at sikre, at benovelsen over, at Danmark skal være vært for klimatopmødet i 2009 ikke fører til en eneste indrømmelse til diktatorer og despoter, når det gælder demokrati, markedsøkonomi og menneskerettigheder. Klimaindsatsen må ikke overskygge eller overtrumfe kampen for frihed og erobre Danmarks udenrigspolitiske manøvrerum. Friheden skal ikke ofres på klimaets alter

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 5 March 2009, 17:25

Kommentarer

Gravatar Image #1 LucasSEAPE 152 days ago.

Their first product is PixelLab, a text editing and decoration application. Currently, PixelLab on Google Play has been installed on more than 10 million Android devices. You can download it for free, or choose the modified version via the link we provided below this article. Adding stylish text, 3d text, shapes, stickers and drawing on top of your picture has never been easier. PixelLab android app

Gravatar Image #2 FredaBials 152 days ago.

GFX Tool Pro + APK is a Game Booster & Game Graphics Fix app design for android. GFX Tool Pro is very easy to install on Android devices. GFX Tool Pro app

Gravatar Image #3 AnthonyCheta 152 days ago.

Are you bored of the default templates and effects there are in social media apps? If so, we have the perfect solution for you which comes in the app called Biugo. Biugo is a video editor for mobile devices that lets us create personalized music videos with our photos from pre-designed templates. Biugo Pro provides whole new video editing experience with massive free magical video templates. We improve your video editing through exclusive magical templates, fun stickers, beautify effects, filters, and thousands of music. In short, the features and the benefits that the users can avail from the Biugo video maker app is quite amazing. Biugo

Gravatar Image #4 inetryconydot 147 days ago.

Cheap online Amoxil (active ingredient: Amoxicillin) - >>> BUY NOW!

Gravatar Image #5 EldonVef 143 days ago.

Then stop your search and download the updated version of SPlayer Apk from here. Because installing the updated version of App will offer advance custom dashboard which isn’t accessible inside other Apk’s. There are more new features integrated inside the application. Which includes different categories such as Home, Video, Wifi, My Box and General. The most latest feature is Wifi category means now the users are enabled to stream videos embedding URL link. It offers you to download any available content, but the downloading shouldn’t be closed. SPlayer for android

Gravatar Image #6 Carlosskymn 143 days ago.

Puffin Browser Pro supports Adobe Flash, although it was discontinued this year due to a number of security issues. Besides, the browser also supports Gamepad and virtual Trackpad, allowing you to play Flash games smoothly and easily on Android devices. The trackpad is a laptop feature that makes browsing and scrolling easy and convenient. Puffin Browser android app

Gravatar Image #7 MichaelgongE 143 days ago.

Currently, Hola Free VPN Proxy Unblocker for Windows has got over 50,000,000+ App installations and 4.5 star average user aggregate rating points. torenting is Hola Free VPN app download apk forbidden, and there’s no live chat or phone support even for those who made a mistake and bought the priciest plan for three years. According to the developer, the extension supports multiple streaming platforms, including Hulu, BBC, YouTube, HBO, and Amazon Prime Video. You can get Hola Free VPN Proxy latest APK ARM7A_1.182.364 to install on the smartphone with useful features. Although Hola Free VPN for PC works for a long list of countries via proxy, it causes minor problems for certain locations around the globe. https://apk7.mobi/hola-free-vpn-proxy-unblocker

Gravatar Image #8 RudolphReica 143 days ago.

Looking for the direct link to download az screen recorder apk on your Android device? Because, in this post, you’ll get the direct link to download AZ Screen Recorder apk on your Android device. If your Android device has not any screen recorder by default, you can use the AZ Screen Recorder app. There are other screen recording apps are available, but AZ screen recorder is one of the best among them. AZ Screen Recorder is a stable, high-quality screen recorder for Android that helps you record smooth & clear screen videos. https://apk8.mobi/az-screen-recorder

Gravatar Image #9 LucioElene 138 days ago.

Candy Smash Mania is an Android Puzzle app that is developed by gameone and published on Google play store on NA. But neither of those things have stopped me from getting re-addicted to candy crush. You can follow above instructions to install Candy Smash Mania for pc with any of the Android emulators out there. https://apkgameslove.mobi/candy-smash-mania

Gravatar Image #10 Davidsed 138 days ago.

Download free Transformers Rescue Bots apk .3] by click the button below of this page. Transformers Rescue Bots requires Android OS version of 3.4 and up. Hoist constructed new tools for everyone, including power drivers for Wedge. https://apkgaming.mobi/transformers-rescue-bots-disaster-dash

Gravatar Image #11 inetryconydot 132 days ago.

Cheap Antibiotics Online - >>> BUY NOW!

Gravatar Image #12 Briancomia 76 days ago.

Most HP printers released after 2004 support the Samsung Print Service Plugin. One may follow the above same procedure even if you wish to select Andy or if you are planning to select free install HP Print Service Plugin for MAC. You may also free download HP Print Service Plugin .APK file in your PC using download option just underneath, remember this step is additional. After installing the HP Print Service Plugin, it is important to turn on the plugin. This is done by going to Settings > Printing > HP Print Service Plugin under the General Settings section from many devices and toggling the setting to “On”. If you updated the HP Print Service Plugin, tap Settings, tap More, More networks, More settings, or NFC and sharing, and then tap Print or Printing. https://droidfiles.com/hp-print-service-plugin

Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.