Giulianis søjler for vækst og udvikling

Washington har brug for en stor dosis finanspolitisk disciplin, skrev Rudy Giuliani i avisen Financial Times i onsdags, og der er noget om snakken, hvilket vi før har beskrevet her og her. Giuliani fremhævede, at der var behov for, at staten blev bestyret mere som en virksomhed med fokus på kredit og debit. 

“That is what I did in New York. My administration inherited a $2.3bn deficit. We responded by imposing fiscal discipline. We cut programmes. We cut taxes. And we got results. We turned the deficit into a multibillion-dollar surplus. We cut bureaucracy by 20,000 workers – while increasing cops on the street and teachers in the classroom. And we cut taxes 23 times, all while working with a Democrat-dominated city council. Every year – in good times or bad – I required city commissioners to propose cuts in their own budgets. I wanted to keep my managers focused on saving taxpayers’ money, while spending it more effectively”, skrev Rudy Giuliani. 

Herefter lancerede han sine fire søjler for vækst og udvikling: 

  1. Statens udgiftsvækst skal reduceres, og den offentlige sektor skal effektiviseres, så staten kan blive mindre. 
  2. De lavestlønnede tjener mere og mere, hvorfor flere og flere rykker væk fra den laveste skattesats, og skattelettelserne fra 2001 og 2003 udløber indenfor kort tid. Men der er brug for, at det kan betale sig for alle at arbejde, og derfor er der brug for uigendrivelige skattelettelser både i toppen og i bunden. 
  3. Erhvervsskandalerne de sidste 10 år har ført til unødig regulering, som er ligeså hæmmende for væksten, som skatter. Derfor er der behov for et opgør med regler og forordninger. 
  4. En sund pengepolitik, hvor Centralbanken fungerer mere som et kompas, der sætter en retning, snarere end en vejrhane, der skifter som vinden blæser. 

Giuliani har allerede sin plads i historiebøgerne som hele verdens borgmester i dagene efter terrorangrebet den 11. september. Og det er umuligt at forudsige, om han ender som præsident endsige kandidat. Men det forhindrer ikke danske politikere i at lade sig inspirere af hans lederevner, hans visioner og løfte om større finanspolitisk disciplin.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 15 February 2009, 16:08

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.