Helmut Kohl fortjener Nobels fredspris

I denne weekend fyldte EU 50 år. Siden Rom-traktaten blev underskrevet i 1957 har medlemsstaterne nærmet sig hinanden økonomisk og politisk for at undgå de blodige krige mellem medlemsstaterne, der prægede tiden til og med Anden Verdenskrig. 

Ikke mindst i perioden 1985-1995 gik det rigtig stærkt. Tysklands kansler Helmut Kohl var blandt de mest begejstrede for udviklingen. I tiden efter Murens Fald talte han om ”en form for et Europas forenede stater” - fuldstændig som Winston Churchill havde gjort det, da han, som den første, lancerede ideen om en europæisk union i sin berømte Zurich-tale i 1946. 

På trods af at vi ikke finder samme visioner eller begejstring hos stats- og regeringscheferne i dag, findes idealerne stadigvæk i den afsjælede forfatningstraktats hundredvis af sider. I forfatningstraktatens del II står faktisk, at vi med den Europæiske Union har besluttet at dele en fredelig fremtid, der bygger på fælles værdier i en ”en stadig tættere sammenslutning”. Også i den nuværende EU-Kommission er man opmærksom på, hvad alternativet til unionssamarbejdet meget vel kan være, og hvorfor vi skal fastholde Churchills visioner og Helmut Kohls begejstring for det europæiske samarbejde. 

Kommissionsformand Jose Barroso viste sin beundring for den store genforeningskansler ved mandag at indstille ham til Nobels fredspris. ”Kohl fortjener Nobels fredspris”, sagde Barroso på en pressekonference i Berlin i anledning af EU’s 50 års fødselsdag. ”Han har leveret en stor indsats for genforeningen af Tyskland og genforeningen af Europa”.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 15 February 2009, 16:03

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.