Hissa Hilals store chance

Jeg er i Dubai, og hernede er det ikke længere den økonomiske krise, man taler om. I stedet er fokus på noget helt andet, den arabiske TV-konkurrence Million’s Poet.

Krisen er på det nærmeste aflyst efter det kom frem, at Dubai har lavet en redningsplan på små 10 milliarder dollars for Dubai World, det store statsejede ejendomsselskab, som tvang staten i knæ sidste år. Regeringen i Dubai, der ligger i de Forenede Arabiske Emirater, har fundet 3,8 milliarder dollars fra “interne statslige ressourcer.”

Det store samtaleemne er derimod den saudiarabiske husmor, der skabte overskrifter med hendes poesi, der angriber islamistiske præster, som hun optrådte med i det store arabiske TV-show, Million’s Poet, der til forveksling ligner vores X-faktor, eller Britain’s Got Talent, og optages i Abu Dhabi, nabostaten til Dubai.

Husmoderen Hissa Hilal, der modtog dødstrusler på grund af hendes kontroversielle poesi, endte på tredjepladsen i TV-konkurrencen, der afsluttede i går.

En 30-årig amatørdigter, Nasser al Ajami, fra Kuwait, løb i stedet med millionpræmien.

Demokrati og rettigheder er noget af et særsyn i Mellemøsten. Man kan vel i virkeligheden diskutere om der findes demokrati og rettigheder i andre lande end Israel. Men Million’s Poet kan være med til at ændre dette.

Programmet, der blot er et af en række nye arabiske shows med efterfølgende sms-afstemninger, er et af de eneste programmer, der ikke har mødt kritik fra de reaktionære, konservative ledere, der ikke ønsker, at araberne lærer om de rettigheder, vi tager for givet i Vesten: Frihed, demokrati og lige rettigheder for alle uanset køn m.v.

Poesi er en vigtig del af den arabiske kultur, og husmoderen Hissa Hilal benyttede sin enestående chance for at sige, hvad hun havde lyst til gennem sin poesi, imens araberne i hemmelige afstemninger lærte lidt om, hvad demokrati i virkeligheden er - og stemte løs så ikke engang danskerne kunne have gjort det efter, da vi så sidste udgave af X-faktor forleden.

I følge de arabiske medier var Hissa Hilal som barn nødt til at skjule sin digtning fra hendes forældre, der ikke mente, at det var passende for en pige at skrive poesi. Men hun blev ved, og begyndte for nogle år siden at arbejde hjemmefra som poesiredaktør for Al Hayat, et pan-arabisk dagblad.

Efter sin sidste optræden i Million’s Poet sagde hun: “Dette var min chance.”

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 8 April 2010, 20:46

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.