Klar til kamp

Under overskriften "Tvivlen", som hører til blandt de ledere, der er så velskrevne, at det næsten er synd at svare, skrev Weekendavisen i sidste uge, at valgkampen op til Europa-parlamentsvalget demonstrerede, at partiet Venstre ikke var enig med sig selv om europapolitikken. Endvidere står der, at spidskandidaten Jens Rohde førte sig frem med en argumentation, som essentielt var ganske magen til DFs Morten Messerschmidts, mens Charlotte Antonsen og undertegnede gjorde ophævelser og fremførte, at Venstre er og bliver pro-europæisk.

Set i bakspejlet kunne vi måske alle have været bedre til at tone rent flag og sige lige ud, at vi i Venstre er begejstrede for det europæiske samarbejde. Omvendt har Venstre en særlig forpligtelse til at sige sandheden om EU, netop fordi vi er store tilhængere af Unionen, og sandheden er, at EU hverken er et liberalt eller et socialistisk projekt. EU er, hvad man gør det til. Når støvet har lagt sig efter kampagnen, og journalisterne er blevet trætte af at skrive om interne stridigheder og strategi, vil historikerne gå i gang med at analysere valget, og jeg er ret sikker på, at de vil komme frem til, at konturerne af den næste kultur- og værdikamp i Europa for alvor kom til syne i valgkampen til parlamentet i 2009.

Kampen står ikke blot mellem socialisterne og de liberale. En tredje gruppe har meldt sig, og de er tilhængere af det fri marked, men i hjertet er de ikke liberale. De er nationalkonservative, og deres dagsorden er en helt anden end frihandelstilhængerne hos de borgerlige. De vil ikke det europæiske. De vil det nationale. Det er blandt disse tre grupper, den ideologiske kamp om Europa skal stå, og meget tyder på, at den vil udspille sig i netop det parlament, som var på valg forrige søndag. Historisk ved vi, at kimen til politiske katastrofer ligger i de borgerlig-liberales passivitet. Sådan var det i 1930erne og 1970erne. Og de næste fem år vil vise, om frihandelstilhængerne i Europa er klar til kamp.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 19 June 2009, 06:51

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.