New Yorks resultater taler for sig selv

 

I en kommentar i Berlingske Søndag skriver Christian S. Nissen, at det var abortlovgivningen, der var årsag i det dramatiske fald i kriminaliteten i New York i 1990erne.

Ikke den præventive »nul-tolerance« politik, som kendes fra teorien om de knuste vinduer.

Ugen før havde jeg i en kommentar argumenteret for, at København siden 2005 har rullet de tiltag tilbage, der kunne have forhindret kriminaliteten i at eskalere.

Havde man fulgt samme konsekvente politik, som man indførte i New York i begyndelsen af 1990erne og skabt et miljø, hvor de kriminelle ikke følte sig hjemme, kunne man have forhindret den hårde kriminalitet, vi oplever i disse dage på Nørrebro.

Man skulle have bibeholdt den præventive »nul-tolerance« politik overfor graffiti og andet svineri samt udskiftet knuste vinduer så snart de blev ødelagt ( deraf navnet på teorien om de knuste vinduer).

Nissen påpegede, at kriminaliteten allerede begyndte at falde inden Rudy Giuliani blev New Yorks borgmester og sammen med politichefen Bill Bratton introducerede »nul-tolerance« politikken. Det er sandt.

Men Nissen ser bort fra, at Bratton allerede havde introduceret ideen i undergrundsbanen, da han blev chef for New York City Transit Politi i 1990. Det var jo netop de gode resultater i undergrundsbanen, der fik Giuliani til at udnævne Bratton til politichef.

Herefter introducerede de teorien om de knuste vinduer i hele byen, ligesom Bratton indførte CompStat systemet, hvor man dagligt sporer alle forbrydelser og fra dag til dag indsætter ekstra politi i de områder, hvor kriminaliteten stiger.

Nissen henviste derefter til Chicago-økonomen Steven D. Levitt, der har undersøgt en række forklaringer på det overraskende fald i grov kriminalitet, som skete over alt i USA i 1990erne. Ifølge Levitt er årsagen ikke teorien om de knuste vinduer, men derimod at en stor del af de unge, som havde størst risiko for at blive kriminelle, slet ikke blev født fordi den amerikanske højesteret legaliserede aborter i 1973.

Selvom det bestemt var en positiv overraskelse at se en Chicago-økonom citeret i en dansk avis, er der ikke belæg for, at aborter mindsker kriminaliteten. Først og fremmest skete det største fald i kriminaliteten netop i New York. For det andet er der ingen der ved, om de ufødte børn var blevet kriminelle. Dertil kommer, som kriminologen James Q. Wilson har påpeget, at 25 år efter abortlovgivningen, faldt mordraten for generationen, der var over 25 år og født inden aborten blev fri, ligesom den steg for de yngste lovovertrædere.

Til sidst synes jeg det er værd at diskutere om man overhovedet kan og vil bruge Levitts undersøgelser til noget. I yderste konsekvens ville det betyde tvangsaborter i den del af befolkningen, man formoder får kriminelle børn. Alene tanken må jeg både moralsk og ideologisk tage dyb afstand fra.

Til gengæld kan vi lære af de præventive tiltag, der faktisk skaber et friere og mere trygt samfund og får de kriminelle væk fra gaderne.

New Yorks resultater taler for sig selv.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 24 March 2009, 16:26

Kommentarer

Gravatar Image #1 olsen 4514 days ago.

Det er venstrefløjen og det er vel der Christen Nissen hører til der opretholder den miserable sociale og uddannelsesmæssige status quo der forårsager elendighed og skade på så mange på samfundets bund. Det er venstrefløjen der prædiker håbløshed ved at tro der ikke kan gøres noget for at standse sociale dårligdomme som kriminalitet stofafhængighed eller teenagegraviditeter uden gennem flere midler til at iværksætte enorme hjælpeforordninger på skatteydernes regning for at formilde de værste effekter - hvilket har den virkning at de blot uddyber og gør disse sociale dårligdomme endnu værre. En løsning det eneste håb om virkelig forandring til det bedre ligger i genskabelsen af vort lands moralske traditioner baseret på en oplært samvittighed meget gerne med baggrund i den kristne tradition som trods mange fejltrin trods alt har bevist at samfund kan opbygges til alles gavn. Heri ligger også en gigantisk udfordring i EU. Vil EU stadig være baseret på et kristent grundlag eller skal alle religioner være ligeværdige? God kamp dernede.

Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.