Robin Hood og ungsocialisterne

En gruppe unge, der alle lignede Robin Hood, overfaldt forleden Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, da hun prøvede at komme i snak med demonstranterne på Christiansborg slotsplads. Det har sat gang i folketingsdebatten. Alle er heldigvis klar over, at det ikke var den rigtige Robin Hood og hans røverbande fra Sherwood-skoven, der overfaldt hende. Uenigheden er opstået fordi Pia Kjærsgaard troede, hun blev overfaldet af udklædte medlemmer af Socialistisk Folkepartis Ungdom (SFU), hvorimod SF’s leder Villy Søvndal kunne fortælle, at det ikke var SFU’ere, men derimod en aktionsgruppe under Enhedslistens ultrasocialistiske ungdomsorganisation, Socialistisk Ungdomsfront (SUF). Det er klart, det er svært for Pia Kjærsgaard at kende forskel på socialister, der er klædt ud, men det er trods alt betryggende, at hendes gæt ikke var helt ved siden af. Venstrefløjen har tradition for at benytte vold og overfald for at få deres politik gennemført, hvorimod liberale og borgerlige markerer deres holdninger gennem ord og gerninger. Det tætteste liberale er kommet en revolution er vel Fløjlsrevolution i Østeuropa i 1989.

Når den tåbelige gætteleg mellem Pia Kjærsgaard og Villy Søvndal er værd at fremhæve, er det fordi, det slet ikke giver mening, at voldelige socialister klæder sig ud som Robin Hood.

I William Langlands digt Piers Plowman fra 1377 horer vi vist nok om Robin Hood for forste gang, da den dovne prast Sloth tilstar: Jeg kan ikke mit Fadervor perfekt, sadan som prasten synger den, men jeg kender versene om Robin Hood. Jeg tror stadig, hans ord er relevante. Fadervor er garanteret mindre popular end historien Robin Hood og kampen mod prins John (John Sans Terre), der overtog magten fra sin bror Kong Richard (Richard Lovehjerte), og opkravede sa mange skatter, at folket hensank til fattigdom.

John Sans Terre fik sit tilnavn »uden land«, fordi han selv tog magten, da Kong Richard var på korstog for at erobre det Hellige Land (som vi i dag kender som Israel) tilbage fra muslimerne. I virkeligheden kan John Sans Terre meget vel have taget magten i sit broders fravær for at redde England fra statsbankerot, eftersom Richards oversøiske eventyrer nærmest slog bunden uden af statskassen. Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor skatterne steg, men sagnet fortæller, at Robin Hood kæmpede mod en stadig større og styrende stat. Den yderste venstrefløj repræsenterer alt andet end den gamle legende om Robin Hood. Socialistisk Ungdomsfront, der overfaldt Pia Kjærsgaard forleden, mener, at der er brug for en socialistisk revolution. De vil fjerne den personlige frihed og vælte kapitalismen for at skabe et såkaldt socialistisk demokrati. På SUFs hjemmeside kan man læse, at SUF går ind for en fuldstændig omvæltning af det kapitalistiske system gennem strejker, blokader og civil ulydighed. Det minder bestemt mere om prins Johns virke end om Robin Hoods frihedskamp, og det havde været relevant, hvis politikerne på Christiansborg havde taget denne trussel alvorlig, i stedet for at lege bogstavleg blot fordi Pia Kjærsgaard tog fejl af SFU og SUF.

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 5 March 2009, 17:20

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.