Velkommen på overførselsindkomst

I dag kan vise sig at blive begyndelsen til enden for fagbevægelsens historiske indflydelse i Danmark.

Slagterikoncernen Danish Crown sagde farvel til 600 ansatte, da det stod klart, at det ikke lykkedes Dansk Industri og Fødevareforbundet at nå en aftale om en ny overenskomst.

Danish Crown havde ellers en løsningsmodel, som tillidsfolkene var klar til at acceptere, der betød nulregulering for 2010 til 2012 og en begyndelsesløn for nye medarbejdere, men fagbosserne i Fødevareforbundet sagde nej. De ville have mere og gamblede med deres medlemmers job og familiers liv og lykke.

Bevægelsen sejrede, medlemmerne tabte
Nu kommer der ingen nye medarbejdere på Danish Crown. I stedet kommer 600 gode folk på overførselsindkomst. Jeg synes, at ordene fra den gamle formand for LO, Thomas Nielsen, om at fagbevægelsen har “sejret ad helvede til”, er mere rammende end nogensinde.

Taberne blev medlemmerne, kunne jeg så tilføje.

Lønningerne for danske slagteriarbejdere er de senere år vokset voldsomt ikke mindst i forhold til de lande vi normalt sammenligner os med. Ifølge Fødevareforbundet foregår 93 procent af arbejdet på slagterierne på akkord til en gennemsnitlig løn på kr. 188,58. Lønnen for de tyske slagteriarbejdere inklusive akkord ligger derimod på 130-140 kr. i timen.

Det tror jeg, alle kan se ikke er holdbart i længden. Alle – undtagen Fødevareforbundet.

Fagbosserne var advaret
“Hvis man mener, at man kan producere samme kvalitet billigere i udlandet, så må man jo tage konsekvensen af det,” sagde en - efter min mening temmelig arrogant - næstformand for Fødevareforbundet, som jeg af høflighed ikke vil nævne navnet på. Udtalelsen faldt i forbindelse med, at Tican, der er Danmarks næststørste slagteri, den 5. marts 2010 advarede om, at hvis ikke de kommende overenskomstforhandlinger på fødevareområdet mundede ud i mere konkurrencedygtige forhold for slagterierne, måtte de formentlig lægge mere produktion i udlandet.

Fagbosserne var altså advaret. Ikke af Danish Crown, men af Tican, der naturligvis står overfor samme udfordringer som Danish Crown.  Forbundet havde endda selv opfordret slagterierne til at tage konsekvensen af, at de kan producere samme kvalitet billigere i udlandet. Det gjorde et af dem så i dag.

Flexicurity har mange fordele
Det danske arbejdsmarked og vores flexicurity model har mange fordele, hvis arbejdsmarkedets parter opfører sig ansvarligt. Ansvarligheden er især afgørende for modellen under en økonomisk krise. Man kan sige, at flexicurity modellen ser bedre ud udefra end indefra, men der er ingen tvivl om, at det ville være et kæmpe frihedstab, hvis Folketinget skulle til at bestemme løndannelsen, fordi virksomhederne flygter ud af landet af frygt for fagforeningerne.

Naturligvis er arbejdsmarkedets parter bedre til at bestemme løndannelsen end et flertal i Folketinget.

Sagen om Fødevareforbundet tyder imidlertid på, at vi må have en endnu mere fri løndannelse, hvor de stærke fagbosser spiller en langt mindre rolle i forhold til tillidsfolkene, der har deres daglige gang på arbejdspladserne, og kender virksomhedernes udfordringer.

Det vil betyde, at nogle individer og grupper kommer til at løbe foran, men også at andre kan få lov til at gå ned i løn eller blive på deres nuværende løn som hos Danish Crown for at sikre deres arbejde.

Av for en hegnspæl
”Vi har flyttet hegnspæle”, sagde Thomas Nielsen dengang i 1982, da han efter sin historiske formandsperiode gik af.

Jeg er enig i, at retten til at organisere sig har været af afgørende værdi for samfundet, og der er ingen tvivl om, at fagbevægelsen har flyttet hegnspæle. Men denne gang hamrede man en hegnspæl lige ned i foden på medlemmerne. Av!

Af Kasper Elbjørn Senest opdaterede: 4 April 2010, 09:27

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer
Kommentér

Comment form is Gravatar and coComment enabled.